MAKEDONYA YUNANİSTAN SORUNU

MAKEDONYA YUNANİSTAN SORUNU

Balkanlar dendiğinde ilk akla elen ülkeler sıralamasında başı çeken Makedonya, bağımsızlığını ilan etmesinin ardından çok sayıda ziyaretçi ağırlamaya başladı. Dünyanın en popüler ülkelerinden biri olmayı başaran bu sevimli Balkan ülkesi, ülkemizden de yoğun talep görüyor. Gençlerin eğitim almak amacıyla sıklıkla tercih ettiği Makedonya, sadece Türk gençlerinin değil, dünyanın pek çok etnik yapısından gençleri ağırlamaya devam ediyor. Bu ülkenin tarihi çok eskilere dayanıyor. M.Ö. 700’lü yıllara kadar giden köklü tarihi ile ülke, zaman zaman yaşadığı sorunlarla da gündeme geliyor. Ancak bu sorunlar sandığınız gibi iç çatışmalar veya ekonomik kalkınma planları gibi problemler değil. Makedonya’nın dünyanın gündemine gelmesinin nedeni; yıllardır Yunanistan ile yaşadığı isim sorunudur.
            Makedonya’nın 1991 senesinde Yugoslavya’dan bağımsız bir ülke olduğunu tüm dünyaya ilan etmesiyle başlayan sorun; günümüze dek uzanıyor. Bu konuda çeşitli politik görüşmeler yapılmış ve çözüm önerileri aranmış olsa da maalesef soruna dair henüz net bir çözüm yoluna gidilebilmiş değil. Yunanistan Makedonya ırkına kendilerinin sahip olduğunu iddia ediyor ve bu iddiasını da kendi geçmişinden örnekler vererek ispatlamaya çalışıyor. Bilindiği gibi Yunanistan Büyük İskender’i ataları olarak kabul eder. Bu nedenle bu tarihten itibaren Makedon kültürünü tam anlamıyla yaşayan bir ırk olduklarını dile getiriyorlar. Yunanistan bu genç ülkeyi de Helen kültüründen geldiğini ileri sürüyor. Yani Yunanistan’a göre Makedonya ismini bu ülkenin kullanmaması gerekiyor.
Makedonya cephesinden bakıldığında ise durum çok farklı bir boyut kazanıyor. Elbette Makedonlar Yunanistan’ın bu iddiasına sert bir tepki ile karşılık veriyor. Makedonya da kendi geçmişinden ve tarihinden örnekler eşliğinde ülkenin bu iddiasını çürütmeye çalışıyor. Makedonya; sadece Yugoslavya’nın egemenliği altında çok uzun yıllar kendini idame ettiğini, bu durumun kültürlerini asla etkilemediğini ve bugüne dek asimile olmadan yaşamayı sürdürdüklerini sıklıkla vurguluyor. Esas Makedon ırkının Slav ırkından bugüne dek geldiğini ileri süren Makedonya, daha önce Yunan kültürünün hiçbir nüansını yaşamadıklarını ve hiçbir zaman Yunanca konuşmadıklarını belirtiyor.

Sorun bu şekilde sürüp giderken aslında temelinde sadece tarihin veya “Makedonya” isminin kullanılmasının var olmadığı aşikar. Makedonya’nın maksadı, Yunanistan’ın ileride, öne sürdüğü tezi dayanak alarak Makedonya’dan toprak talep etmesini önlemek… Peki, Yunanistan’ın şimdiye dek böyle bir talebi oldu mu? Aslında elbette net bir şekilde böyle bir konu gündeme getirilmiş veya resmi kanallar aracılığı ile böyle bir açıklama yapılmış değil. Fakat gayri resmi kanallar arasında bu talebin olabileceği sıklıkla konuşuluyor. Bu nedenle Makedonya tezini kanıtlamaya çalışıyor. 

Yunanistan ile komşu olan Makedonya’nın sınırlarına yakın olan ve Yunanistan toprakları olan bir bölge de Makedonya ismini taşıyor. Bu durum sorunun daha da büyümesini sağlayan etmenlerin başında geliyor. Yunanistan; 1991 yılından yani Makedonya’nın bağımsızlığı ilan ettiği tarihten bu kana; ülkenin ismini resmi olarak tanımıyor. Bunun yanı sıra bu genç ülkenin çeşitli uluslar arası oluşumlarda yer almasını engellemek amacıyla son derece aktif bir diplomatik girişimlerde bulunuyor.